24012020.jpg

Областният управител Стефан Мирев присъства на официалното откриване и първата фестивална вечер на Международния фестивал "Зимни музикални вечери „Проф. Иван Спасов”.

Събитието се организира от община Пазарджик и е част от Националния културен календар на Министерство на културата. Съпътстващото културно събитие, което предшества началото на фестивала е изложбата на пазарджишкия художник Никола Стоименов – „Монохромна тишина“.

Фестивалът беше открит по традиция от кмета на общината Тодор Попов.  Председателя на Съюза на българските музикални и танцови дейци - Станислав Почеканов връчи най-високото отличие "Златна лира" на маестро Григор Паликаров, по повод 50 годишния юбилей на Симфоничен оркестър Пазарджик.

Във фестивала гостуват именити музиканти от България, Русия и Китай. 45-то издание на фестивала започна по традиция с изпълнението на рапсодия „Вардар“. Публиката имаше удоволствието да чуе Симфония № 9 на Лудвиг ван Бетховен в изпълнение на симфоничния оркестър на Пазарджик с участието на солистите   Габриела Георгиева – сопран; Гергана Русекова – мецосопран; Михаил Михайлов – тенор; Ивайло Джуров – бас и Смесения хор на БНР. Тази година се навършват 250 години от рождението на великия композитор, чийто произведения ще бъдат изпълнени и в останалите вечери.