19092019.jpg

С подкрепата на Министерство на отбраната, Областна комисия военни паметници и община Септември, в с. Карабунар беше реставриран военният паметник в центъра на населеното място.

В церемонията по официалното откриване на обновения монумент се проведе с участието на представително формирование от Силите за Специални операции и Представителния духов оркестър на ВВС.

В една от най-тежките войни – Първата световна война 56 войници от село Карабунар са загинали на бойното поле. Те са били част от 44 пехотен полк и 27 пехотен чепински полк. Много са оцелелите, върнали се при семействата си, за да разкажат за ужаса на войната, от тях 20 наградени с ордени „За храброст“ и медали „За заслуга“. В Балканската и Междусъюзническата война са загинали 10 карабунарски войника, във Втората световна война – 6 карабунарски войника. На шестте военни плочи са увековечени имената на 72 достойни българи, дали живота си за благото на България. Информацията за имената на загиналите е снета от документи налични във Военния архив – Велико Търново и Архив на починалите жители на село Карабунар – Кметство Карабунар.

На събитието присъстваха кметът на село Карабунар Иван Каменарски, кметът на община Септември Марин Рачев, арх. Николай Колев – директор Дирекция в Областна администрация Пазарджик, директорът на РИМ Пазарджик Борис Хаджийски, наследници на загиналите и оцелелите войници от четирите войни. В знак на признателност пред паметните плочи бяха поднесени венци и цветя.