home.jpg  contactus.jpg  facebookOA.jpg  anketa.png

Размер на текста

+ A | - a | А
Област Пазарджик

Областна администрация
Пазарджик


 Културното многообразие на Европа представиха три народни читалища в област Пазарджик

  27. 12. 2018 : 15:40:23

Европейското културно многообразие представиха три народни читалища в област Пазарджик, в изпълнение на Комуникационната стратегия на Република България за ЕС с подкрепата на Областна администрация Пазарджик. 

27122018.jpg271220181.png
В НЧ „23 април 1876 - 1909" с. Равногор, община Брацигово, се състоя творческа среща на участниците в традиционния международен фестивал на приятелството, който се провежда всяка година в селото с участието на състави и изпълнители от България, Швеция, Унгария и Великобритания. Участниците в срещата представиха фото изложба от всички издания на фестивала до момента. Чуждестранните гости посещават родопското село всяка година и показват пред местните жители и гости традициите и обичаите на европейските народи, разучават българските хора и народни песни.
Под мотото „Коледа среща Европа с Тракия", в НЧ „Св. Св. Кирил и Методий-1933" – с. Братаница, община Пазарджик, се проведе празничен концерт с участието на всички творчески състави към читалището. Децата рецитираха и пяха коледни песни и стихотворения на български, немски, английски и френски език. Бяха представени коледните традиции и обичаи в различни европейски страни и презентация на Коледни базари в Мюнхен, Страсбург, Париж и София. Приятна изненада за всички участници в концерта бяха коледните поздрави на партньорите и приятели от Литва, Словения, Сърбия и Македония. Дамите от групата за стари шлагери към читалището подготви за всички гости и тематична почерпка - горещо ароматно вино с ябълки, портокалови кори и канела / по немска рецепта/; горещ шоколад по френски и още топъл английски чай. Традиционни коледни сладки - като германски щолен, френски кифлички с канела и бадеми, английски коледен мраморен кейк и други.
Коледен концерт с участието на Танцов състав „Тракийче" и приятели се състоя в НЧ „Теофил Бейков - 1907" - с. Калугерово, община Лесичово. В програмата бяха представени танцови изпълнения, характерни за различни европейски народи. Детски рисунки украсиха фоайето на читалището с изложба на тема „България в Европа".
271220182.jpg271220183.jpg271220184.jpg271220185.jpg271220186.jpg