home.jpg  contactus.jpg  facebookOA.jpg  anketa.png

Размер на текста

+ A | - a | А
Област Пазарджик

Областна администрация
Пазарджик


 Паметник на военните кореспонденти беше открит в Пазарджик

  07. 12. 2018 : 13:19:47

Заместник областният управител Петър Белчев, кметът на Пазарджик Тодор Попов и журналистът Димитър Дамянов откриха в Пазарджик единствения в страната паметник на военни кореспонденти, работили в периода след Априлското въстание от 1876 г. до края на Втората световна война през 1945 г. Автор на композицията е пазарджишкият скулптор и художник Леон Бабачев. Идеята за изграждане на монумента е на инициативен комитет от журналисти и общественици. Тя се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на отбраната, Община Пазарджик и дарители, като най-голям дарител е „Еко Хидро“ и лично г-н Георги Делчев. 

07122018.jpg071220181.jpg
Председателят на Инициативния комитет Димитър Дамянов благодари за подкрепата на Общината, на Областната администрация, на Областната комисия „Военни паметници", на г-н Георги Делчев и на скулптора Леон Бабачев. Димитър Дамянов пое ангажимент инициативният комитет да продължи изследователската си работа и обществеността на Пазарджик да научи повече за дейността на военните кореспонденти. Петър Белчев приветства реализирането на инициативата в Пазарджик, изказвайки своята почит към военните кореспонденти, благодарение на които Европа и света научават за битките на българския народ за свобода, за правда и национално обединение. Кметът на Пазарджик Тодор Попов подчерта в словото си, че паметникът е жест на признателност, каквато ние съвременниците имаме към хората, благодарение на които са запазени ценни исторически данни за събитията от нашата история.
071220182.jpg071220183.jpg
По време на откриването бяха споменати имената на много военни кореспонденти, свързани с Пазарджик и региона. Със сигурност най-известният от периода на Априлското въстание е Дженуариъс Макгахан, от чийто репортажи Европа и светът научават за зверствата и безчинствата на башибозуците при потушаването на Априлското въстание, както и репортажите му от Руско-турската война и вълнуващите разкази за стремежа на българите към свобода и независимост.
В ролята на военни кореспонденти влизат много български общественици, писатели, интелектуалци, родом от Пазарджик. По време на Балканската война Теодор Траянов, е доброволец в Македоно-одринското опълчение, а през Първата световна война е аташе в българската легация във Виена. Друг известен интелектуалец, описал събитията при Булаир е д-р Илия Матакиев, който разказва за преживяното в своя „Тъжен спомен от Балканската война". Ще споменем името и на Георги Хаджикръстев – от Пазарджик , журналист от редакционната колегия на вестниците „Борба", „Пряпорец", „Сговор" и „Зов", участник във войните от периода 1912 – 1918 г. , впоследствие окръжен управител на Пирот и кмет на Пловдив, един от защитниците на българските евреи. През Първата световна война като военни кореспонденти се включват много български писатели. Един от известните военни кореспонденти от нашия край е панагюрецът Стоян Дринов - мобилизиран в 3-та Балканска дивизия. Материалите му от фронта излизат във вестниците "Отечество" и "Военни известия".
071220184.jpg071220185.jpg
В периода 1904 – 1923 г. Александър Стамболийски като главен редактор на в. „Земеделско знаме" също публикува статии и брошури за войната. Известният художник Георги Машев през Първата световна война е мобилизиран като военен художник в Конната дивизия. Краеведът проф. Иван Батаклиев през 1917 г. публикува във в. „Заря", в рубриката „Писма от фронта" статиите „При Орфанския залив".
По време на Втората световна война военни кореспонденции до различни издания е изпращал Александър Настев – публицист, драматург и режисьор, работил и живял в Пазарджик, редактор на Военната осведомителна агенция при Министерството на войната. През огъня на войните, радостта от победите и трагедията на националните катастрофи преминават журналистът Димитър Христодоров, архитектът Петко Герасимов, инженер Крум Сребърников и др., чиито имена днес не бяха споменати, но откриването на този паметник е знак, че паметта за тях се пази и почита.
Церемонията по официалното откриване на паметника завърши с поднасяне на цветя в памет на военните кореспонденти.
071220186.jpg071220187.jpg