home.jpg  contactus.jpg  facebookOA.jpg  anketa.png

Размер на текста

+ A | - a | А
Област Пазарджик

Областна администрация
Пазарджик


 Стефан Мирев подкрепя предложенията на ловните сдружения от региона за промени в Закон за лова и опазване на дивеча.

  19. 11. 2018 : 15:21:00

По покана на председателя на СЛРД "Сокол 1893" Пазарджик Евгени Абаджиев, Областният управител Стефан Мирев участва в работна среща по повод предстоящите промени в Закона за Лова и Опазване на Дивеча. На срещат присъстват народни представители от област Пазарджик - Димитър Гечев, Десислава Тодорова, Десислава Костадинова, Даниела Малешкова, Надя Клисурска и проф. Станислав Станилов. В дискусията ще се включат и председателите на Ловно-рибарските сдружения от Панагюрище, Велинград, Септември, Пещера и Батак. 

19112018.jpg191120181.jpg
Областният управител Стефан Мирев приветства инициативата на ловците от региона и ги призова да бъдат активни и да аргументират исканията си пред народните представители. Народният представител Димитър Гечев покани представителна група на ловните сдружения от региона да вземе участие в заседанията на Комисията по земеделие в Народното събрание и да защитят предложенията си в новия Закон за лова, който вече е минал през обществено обсъждане и предстои да влезе за гласуване в Пленарна зала.
Исканията на ловните дружинки са свързани с удължаване на сроковете за ловуване, задължението за ловните организации да осигуряват по 70 хектара ловна площ за всеки от членовете си. В региона има дружинки с внушителна по списък членска маса, а на лов едва се събират по петима-шестима. Като пример Евгени Абаджиев посочи „Тополница", в което членуват към 200 души, на за излет едва се сформират групи от по 10-20 човека. Причината – много от ловците, записани тук, впоследствие се изселват в София, Пловдив или други големи градове и на практика не ловуват в региона. Затова предложението е ловното площ да стане препоръчителна, не задължителна.
Още в началото на срещата Евгени Абаджиев, в качеството си на председател на Инициативния комитет за защита правата на българските ловци, връчи на депутатите подписка, подкрепена от сдружения от цялата страна с над 47 000 члена , в която се настоява за удължаване лова на дива свиня от 1 септември до втората неделя на януари и удължаване на лова на водоплаващ дивеч до 28 февруари.
191120182.jpg191120183.jpg