home.jpg  contactus.jpg  facebookOA.jpg  anketa.png

Размер на текста

+ A | - a | А
Област Пазарджик

Областна администрация
Пазарджик


 В Деня на народните будители в Пазарджик беше открит паметник на Захари Стоянов

  01. 11. 2018 : 15:35:26

Заместник областният управител Йордан Кожухаров присъства на тържествената церемония в гр. Пазарджик по откриването на новопостроеният паметник на големия български революционер, политик, журналист и писател Захари Стоянов. 

01112018.jpg011120181.jpg
Идеята за изграждането на паметника е на Масонска ложа „Тракия" и Сдружението на частните предприемачи и работодатели в Пазарджик. Автор на композицията е скулпторът Жорж Трак. Инициативата се реализира с подкрепата на Община Пазарджик. На днешното тържествено събитие присъстваха представители на бизнеса подкрепили родолюбивата инициатива от градовете Пловдив, Панагюрище, София и Велинград.
„Тази дата има сакрално значение и какъв по-добър повод да честваме Деня на българските будители от това да поднесем почит към един от най-великите будители – Захари Стоянов. Без Иван Вазов и Захари Стоянов, без Ботев и Любен Каравелов България нямаше да бъде същата! Това са истинските духовни стълбове на Отечеството и на нацията, които преди Освобождението подготвят почвата за истинското събуждане на българския народ". Това каза Иван Гранитски, директор на издателство „Захари Стоянов" и благодари на дарителите, на бизнеса и на скулптора Жорж Трак.
Авторът на композицията акцентира в изказването си на посланието под барелефа на Захари Стоянов: „Отечеството над всички – това е нещото, което ни свързва, което дава смисъл на съществованието, дава смисъл на това, че трябва да предадем на децата едни послания, които да ги одухотворяват., каза Жорж Трак.
За будителската и революционната дейност на Захари Стоянов, за ролята му в подготовката на Съединението, за журналистическата му и политическа дейност говори и Храбър Стоянов, който е близък потомък на Захари Стоянов и е един от големите дарители за реализиране на инициативата.
Венци и цветя поднесоха представители на Ложа „Тракия", на Сдружението на частните предприемачи и работодатели в Пазарджик, семейството на г-н Храбър Стоянов, заместник областният управител Йордан Кожухаров, кметът Тодор Попов, представители на бизнес сдруженията от Пловдив, Панагюрище, Велинград, София, представители на културните институции, както и деца от близките детски градини, които бяха специални гости на откриването.
011120182.jpg011120183.jpg011120184.jpg011120185.jpg011120186.jpg011120187.jpg