home.jpg  contactus.jpg  facebookOA.jpg  anketa.png

Размер на текста

+ A | - a | А
Област Пазарджик

Областна администрация
Пазарджик


 Поклон пред паметта на героите на връх Велийца. Заместник областният управител Йордан Кожухаров поднесе венец в знак на признателност.

  08. 10. 2018 : 16:45:49

По повод боевете при връх „Велийца“ и във връзка със 106 годишнината от освобождение на този край на Родината, Областният съвет на СОСЗР в Пазарджик под патронажа на Областния управител Стефан Мирев организира автопоход и възпоменателно тържество в подножието на връх „Велийца“.

08102018.jpg
В първите часове на Балканската войната, на 5 октомври 1912 година двадесет и седми пехотен Чепински полк пресича границата ни с Турция и настъпва от района на Ракитово през Баня Чепинска, сега квартал на Велинград, по долината на река Ябланица в Родопите. Четвърта пехотна дружина от състава на 27-ми Чепински полк и една планинска батарея започват настъпление с бой от Лъжене към височината „Велийца" в помощ на 1-ва пехотна дружина от 39-и Пловдивски пехотен полк. През този ден двете колони водят отделни тежки сражения с добре укрепените турски погранични поделения и башибозука. Българската артилерия, успява да разруши основните турски гранични укрепления и нашите бойци заставят турските подразделения панически да отстъпят на юг. Но в ожесточените боеве на височините „Велийца" и „Чисто тепе" двата полка дават 42 убити и над 60 ранени военни чинове. След овладяване на турските позиции и отстъплението на редовната турска войска през следващите 3 дни са освободени махалите по поречието на Черна Места, Якоруда, Разлог и Банско.
081020181.jpg081020182.jpg
Под звуците на тържествения марш „Велик е нашия войник" пред паметника на загиналите бяха посрещнати знамената на областната и общински организации на СОСЗР от Пазарджишка област, както и знамената на Средношколския батальон в град Стрелча и сдружение „Традиция" Велинград.
Поклонението откри секретарят на Областния съвет на СОСЗР в град Пазарджик о.з. подп. Христо Христосков. Полк. о.з. Атанасов, председател на дружеството на СОСЗР в Белово прочете височайшия указ за обявяване на Балканската война, а председателят на Областната организация на СОСЗР о.з. майор Костадин Златев, в емоционална слово припомни историята на сраженията в Родопите. Панихида отслужи отец Данаил от град Якоруда.
Приветствие от Президента на Република България генерал Румен Радев към запасното войнство , Общо българска фондация „Свети Георги" и сдружение „Български юнак" прочете съветникът му господин Милушев. Със заповед на Министъра на отбраната Александър Каракачанов бяха удостоени с медали и грамоти за активна дейност майора от запаса К Златев – председател на Областния съвет на СОСЗР , о.з. подп. Христосков- секретар на Областния съвет на СОСЗР и о.з. подп. Неделев – командир на средношколския батальон в Стрелча.
081020183.jpg081020184.jpg
Поздравления към присъстващите за активната патриотична и родолюбива дейност направиха заместник областният управител на област Пазарджик Йордан Кожухаров , полковник Чавдар Петров заместник председател на СОСЗР и председател на Национална асоциация „Сигурност" и кмета на гр. Велинград Костадин Коев.
С минута мълчание и падане на колене, членовете на съюза и гостите почетоха паметта на българските войни паднали за свободата и независимостта на Отечеството.
В знак на признателност, пред войнишкия паметник на връх „Велийца" бяха поднесени венци и цветя от народният представител Славчо Велков , заместник областният управител на Пазарджик Йордан Кожухаров , заместник председателят на СОСЗР Чавдар Петров , кмета на Велинград Костадин Коев , Областен и Общински съюзи на СОСЗР , Ротари клуб Велинград , сдружение „Български юнак" , Средношколския батальон Стрелча , Общо българска фондация „Свети Георги" , Исторически музей Пазарджик , граждани и представители на обществени организации.
081020185.jpg