home.jpg  contactus.jpg  facebookOA.jpg  anketa.png

Размер на текста

+ A | - a | А
Област Пазарджик

Областна администрация
Пазарджик


 В Европейския ден без загинали на пътя Областната комисия по безопасност на движението по пътищата отчете спад на ПТП за първото полугодие на 2018г.

  19. 09. 2018 : 16:48:14

Да бъдем отговорни към себе си и към останалите участници в движението по пътищата, за да постигнем общата цел и да няма загинали при пътни инциденти.  Повече информираност, контрол и споделена отговорност на всички участници в движението

19092018.jpg190920181.jpg
С тези думи заместник областният управител Петър Белчев откри заседанието на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата, което се проведе днес в Областна администрация Пазарджик. За трета поредна година по инициатива на Европейската мрежа на службите на пътна полиция - ТИСПОЛ, страните - членки на мрежата и нейните партньори, осъществяват проекта „Европейски ден без загинали на пътя – ЕDWARD". През тази година денят е 19 септември. Целта е на този ден да няма загинали при пътни инциденти. По призива на председателя на Комисията - зам. областният управител Петър Белчев, членовете си направиха обща снимка в знак на подкрепа и присъединяване към проекта EDWARD.
190920182.jpg190920183.jpg
През първите шест месеца на 2018г., на територията обслужвана от ОДМВР Пазарджик са регистрирани общо 363 ПТП, като от тях 111 са тежки с 4 загинали и 139 ранени участници в движението. В сравнение със същия период на 2017г. отчитаме подобряване на параметрите на пътнотранспортната обстановка. По отношение на броя на загиналите участници в движението, те са с 15 по-малко спрямо преходната година. Броят на тежките ПТП и този на ранените обаче е еднакъв – съответно 111 и 139 за 2018 г. при 112 и 139 за първото полугодие на миналата година. В 90% от случаите причините за катастрофите са висока скорост и отнемане на предимство. Данните бяха представени от началника на сектор „Пътна полиция" при ОДМВР Пазарджик, Главен инспектор Асен Гешев.
Направен бе преглед на състоянието на пътната маркировка и пешеходните пътеки след разпореждането на гл. прокурор Сотир Цацаров за привеждането им във вид съгласно изискванията на Закона и нормативната уредба. От информациите на общините и контролните органи стана ясно, че почти всички пътеки в населените места вече са в бяло, но пътищата от републиканската пътна мрежа са без или с изтрита маркировка. За някои от по-малките общини средствата за полагане на маркировка се оказват непосилни.