home.jpg  contactus.jpg  facebookOA.jpg  anketa.png

Размер на текста

+ A | - a | А
Област Пазарджик

Областна администрация
Пазарджик


 Брацигово отбеляза 142 от Априлската епопея.

  12. 05. 2018 : 13:17:45

Областният управител Стефан Мирев присъства на тържествата и поднесе венец пред паметника на Васил Петлешков в парк "Априлци". Събитията от април 1876-та бяха представени в историческа възстановка на площад "Синджирли бунар". В памет на загиналите Априлци, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай отслужи заупокойна панихида. На площад "Централен" се състоя тържествена заря-проверка. Президентът на Р България Румен Радев прие строя, поздрави почетните роти на 4-ти артилерийски полк - Асеновград и произнесе тържествено слово към жителите и гостите на Брацигово. 

 12052018.jpg
 "Когато Брацигово въстана, колебания нямаше. Думите на завърналия се от Оборище Васил Петлешков разбуниха предците ни. Храбрият ви градец плати за свободата ни повече от големите български градове", посочи Румен Радев.
120520181.jpg  120520182.jpg  120520183.jpg
Българският държавен глава посочи в речта си, че турските рапорти са определяли Брацигово като „един от най-важните бунтовнически центрове". "В полите на Родопите, българите издигнаха своята въстаническа крепост, а самоотвержената отбрана на Брацигово разколеба дори най-жадните за плячка башибозуци", каза още в словото си Румен Радев. Президентът беше категоричен, че подобни мигове на изпитания са безпогрешно огледало на истината, защото в тях „ясно се отразяват и величавият патриотизъм, и задушливият дим на позора".
„За светлите наши апостоли историята отреди величие. Те не бяха „патриоти за мода", както пише Захари Стоянов. Бенковски, Каблешков, Волов, Петлешков и много други не видяха възродена България. Но прокараха път там, където нямаше посока. Провидяха бъдещето, там където времето бе спряло", заяви Румен Радев.
120520184.jpg
„Брацигово падна, подир славни битви". Това е единственото изречение, което патриархът на българската литература Иван Вазов пише за нашия град в „Епопея на забравените". Пет думи, които съдържат в себе си цялата енергия на шестнадесет дневната свобода, която местното население изживява през април 1876 г. Еуфорията, вярата, че е сложен край на робството и тиранията, усещането, че животът е започнал отначало и с него летоброенето на нова българска държава", заяви в словото си кметът на общината Петко Петков.
„Първата пушка гръмнала на Синджили бунар след възванието на „Кървавото писмо", смесва аромата на цъфнали рози с този на барут. Какво са имали те? Знаме със заветното „Свобода или смърт", кремаклийки пушки, „гърлести топове", дървен зид, къщи, които са се превърнали в бойници и очакване, че иде подкрепление. То никога не пристига. Първа пада Стрелча, Панагюрище е сломено, Батак е окървавен, Перущица и Клисура – опожарени, в Пазарджик са арестувани всички съзаклятници. Бенковски и четата му намират смъртта си в Стара планина. Ботевата чета е разбита. Единственото свободно кътче в сърцето на турската империя в тези епични дни на април, е Брацигово.
120520185.jpg
Днес, ние, потомците имаме само една задача: да обединим своите сили и умове, и да работим, за да може отново България да бъде онази сила, която винаги е била., заяви кметът на община Брацигово Петко Петков
Гости на празничните събития в Брацигово бяха народни представители от региона, зам. министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов, кметове на възрожденски общини, представители на политически партии.
120520186.jpg