home.jpg  contactus.jpg  facebookOA.jpg  anketa.png

Размер на текста

+ A | - a | А
Област Пазарджик

Областна администрация
Пазарджик


 Областният управител поднесе венец пред паметника на Оборище

  02. 05. 2018 : 16:04:56

Със събор-поклонение в местността Оборище беше отбелязана 142-та годишнина от Априлското въстание. По традиция на 2 май стотици се стекоха в историческата местност, за да почетат  паметта на героите от Април 1876. Областният управител Стефан Мирев, кметът на Панагюрище Никола Белишки, председателят на общински съвет Христо Калоянов, кметове на кметства, представители на институции, организации и граждани присъстваха на поклонението в местността Оборище. Отслужен бе тържествен молебен-водосвет от Архиерейският наместник на Панагюрска духовна околия Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Атанас Манолов и духовници от Панагюрска духовна околия. 

02052018.jpg
Слово произнесе председателят на Общински съвет-Панагюрище Христо Калоянов.
„До изграждането на своя собствена държава всяка нация извървява свой собствен и неповторим път. Нашият исторически път до изграждането на Нова България е дълъг пет века – изпълнени със зловещите белези от турското робство, с жестоките посегателства върху вяра, чест, традиции, памет, духовност. Последните стъпки по този път са извървени от сякаш избраните от Господ смели мъже, оставили имената си върху този скромен, но свят за всеки българин паметник. Първите български народни представили са се клели да умрат за България, за да имат децата им силна и свободна Родина, тук, под белите стволове на оборищенските буки. Това не е случайно и това не е екзотика. Над тези „ангели", както ги нарича Захарий Стоянов, е бил единствено Господ. Той е единственият свидетел и вдъхновител на страшните думи, разтърсващата клетва и съдбовните решения. Затова и Господ чу думите им, прие саможертвата им и благослави България." Каза в словото си председателят на общински съвет Панагюрище – Христо Калоянов.
Поздравителен адрес бе получен от председателя на Народното събрание на Република България г-жа Цветя Караянчева. В знак на преклонение пред саможертвата на Оборищенци, пред паметника бяха поднесени венци и цветя.
020520181.jpg

020520182.jpg

Пред паметника на местността Оборище, г-н Димитър Цоцорков от фондация „Цоцорков род" връчи националната награда, учредена от фондация „Цоцорков род" в памет на проф. д-р Лъчезар Цоцорков – меценат на културата, почетен гражданин на Панагюрище и радетел за съхраняване на родовата памет на победителите в Национален ученически конкурс за краеведско историческо изследване, посветен на 140 години от Освобождението на България под наслов „Освобождението на моя роден край в събития и личности".
Тържествената програма за отбелязване на 142 години Априлска епопея продължи с празнична програма пред хижа „Оборище", в която участваха Вокална група „Китка" при Народно читалище „Виделина-1865", град Панагюрище и народният изпълнител Христо Косашки.
020520183.jpg

020520184.jpg

020520185.jpg