home.jpg  contactus.jpg  facebookOA.jpg  anketa.png

Размер на текста

+ A | - a | А
Област Пазарджик

Областна администрация
Пазарджик


 Петър Белчев участва в международна конференция посветена на пътната безопасност

  27. 03. 2018 : 17:00:46

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков откри международната конференция "Пътна безопасност: Нови технологии и добри световни и европейски практики". В събитието взе участие заместник областният управител на Пазарджик Петър Белчев. Приветствие поднесоха още зам. министрите на транспорта и вътрешните работи Ангел Попов и Стефан Балабанов, председателят на УС на Агенция "Пътна инфраструктура"- инж. Дончо Атанасов и вицепрезидентът на Международната пътна федерация - д-р Уилям Соуел.

27.03.2018_1.jpg 
Пред участниците във форума министърът напомни, че ЕК вече второ десетилетие полага целенасочени усилия за подобряване на пътната безопасност във всички сегменти за намаляване на жертвите по пътищата, като изтъкна, че години наред България е лидер в черната статистика. Според него по тази тема трябва да бъде ангажирано цялото ни общество – възпитание на нашите водачи, пешеходци и т.н. Държавата полага неимоверни усилия през последните 15 г. От 2007 г. до сега над 660 млн. лв. са инвестирани по републиканските пътища само за подобряване на инфраструктурата, свързана с пътна безопасност – ограничителни системи, вертикална, хоризонтална сигнализация, маркировка, табели и др., включително и в участъци с висока концентрация с пътнотранспортни произшествия, информира Николай Нанков. Той допълни, че Агенция „Пътна инфраструктура“ работи в синхрон с Министерството на вътрешните работи, от където получава информация за такива пътни участъци.
  27.03.2018.jpg
  Форумът е част от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г. и се проведе с подкрепата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Конференцията е организирана от Сдружение "Българска Браншова Асоциация Пътна Безопасност", Международната пътна федерация и Европейската пътна федерация.
  Утвърдени международни и български лектори и експерти, представиха по време на конференцията успешния световен опит, добрите практики, иновативни технологии и възможни решения за подобряване на пътната безопасност и намаляване на броя на жертвите на пътя. Събитието осигури платформа за диалог по темата между всички заинтересовани страни на регионално, европейско и световно ниво – институции, неправителствен сектор, академични среди и други.