home.jpg  contactus.jpg  facebookOA.jpg  anketa.png

Размер на текста

+ A | - a | А
Област Пазарджик

Областна администрация
Пазарджик


 Йордан Кожухаров и Петър Белчев участваха в тържественото отбелязване на националния празник 3-ти март в Пазарджик и Лесичово

  03. 03. 2018 : 16:15:38

С тържествени церемонии, възстановки на събитията от 1878г., концерти и шествия, национланият празник на България 3-ти март беше отбелязан в общинските центрове на област Пазарджик.
Заместник областните управители Йордан Кожухаров и Петър Белчев присъстваха рано тази сутрин на молебена за здраве и благополучие в катедралния храм „Света Богородица” в Пазарджик, отслужен от Негово Преосвещенство Константийски епископ Яков.

030318o2.jpgЗаместник областните управители поднесоха цветя пред паметната плоча на ген. Гурко и паметниците на Георги Бенковски, Хаджи Найден Йованович и Мария Сутич. Йордан Кожухаров присъства и на тържествената церемония на площад „Константин Величков”, където по традиция кметът на общината Тодор Попов издигна националния трибагреник и произвесе слово по случай празника.

В концертната програма на 3-ти март в Пазарджик, участваха оркестър „Сто каба гайди”, представителните танцови състави: „Чудесия”, „Детство“, „Чавдар“, Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Елица“ и Димитър Френски.

Грандиозен концерт на Националния музикален бенд на Асоциацията на Карабинерите от регион Лацио, Италия с ръководител Маестро Паскулино Аведуто, зарадва жителите и гостите на Лесичово на националния празник 3-ти март. По покана на кмета на общината Серьожа Лазров, заместник областният управител Петър Белчев присъства на празника и отправи поздрав към присъстващите на площада: „На трети март преди 140 години се възражда отново на картата най-старата европейска държава, която от основаването си до днес, не е променила своето име – България. За мен е чест да ви поздравя с най-светлата дата от новата историята на България”, каза в приветствието си Белчев и благодари на ръководството на общината и на италианските гости за организирането и провеждането на събитието в Лесичово. С едноминутно мълчание беше почетена паметта на загиналите и поднесени венци и цветя в знак на признателност пред паметника на освободителите.

След тържествената част музикалните изпълнения на италианските карабинери огласиха площада в село Лесичово. Те зарадваха публиката с популярни оперни, симфонични, поп и рок мелодии. Приятна изненада за всички бяха изпълненията на „Мила Родино”, „Върви народе възродени” и „Край Бошфора шум се вдига” от  националния музикален бенд на карабинерите от регион Лацио, Италия.

Бендът  на Карабинерите се състои от 75 души – бивши и настоящи полицаи и пожарникари, обединени от любовта си към музиката. Музикалните им изпълнения варират от оперни и симфонични до модерни поп-рок парчета. Няма празник, който да минава без тяхно участие. Едно от най – вълнуващите им изпълнения през изминалата година е било на Коледния концерт във Ватикана пред главата на Римокатолическата църква Папа Франциск.030318o4.jpg