home.jpg  contactus.jpg  facebookOA.jpg  anketa.png

Размер на текста

+ A | - a | А
Област Пазарджик

Областна администрация
Пазарджик


 Предстои обновяване на паметника на загиналите във войните от с. Капитан Димитриево и изграждане в Пазарджик на паметник на военните кореспонденти

  11. 01. 2018 : 16:10:43

В националния план за отбелязване на 100 години от Първата световна война и участието на България в нея /2014-2018/, са включени за финансиране две предложения на Областна комисия „Военни паметници“ Пазарджик. Отпуснатите финансови средства са на обща стойност 10 000 лв. и те са за изграждане на нов паметник в Пазарджик и обновяване на паметник в с. Капитан Димитриево, съобщи на пресконференция в Областната администрация заместник областният управител Петър Белчев.Първото предложение е за изграждане паметник на загиналите военни кореспонденти в гр. Пазарджик. Идеята е паметният знак да включва не само чуждестранните военни кореспонденти, аташирани в България по време на Руско-турската война, а всички военни кореспонденти, художници и фотографи отразявали военните действия по време на Сръбско-българската, Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световни войни. Предложението е на инициативен комитет, представляван от Димитър Дамянов и Георги Найденов. Изготвен е идеен проект от пазарджишкия скулптор-художник Леон Бабачев. Необходимите финансови средства за изработка и монтаж на паметника са 12 300лв. Отпуснатите финансови средства от Министерство на отбраната са 5000лв.
Второто предложение е за обновяване паметника на загиналите във войните от с. Капитан Димитриево. Идейният проект е на инициативен комитет от селото на стойност 6 450 лв. Отпуснатите финансови средства от Министерство на отбраната са 5000лв.
Средствата се преведени целево от Министерство на отбраната на общините Пазарджик и Пещера. Изпълнението на двата проекта ще бъде обсъдено на следващо заседание на Областна комисия „Военни паметници“.