home.jpg  contactus.jpg  facebookOA.jpg  anketa.png

Размер на текста

+ A | - a | А
Област Пазарджик

Областна администрация
Пазарджик


 Министърът на образованието и науката Красимир Велчев посети област Пазарджик

  25. 11. 2017 : 16:26:35

Областният управител Стефан Мирев, кметът на община Пазарджик Тодор Попов и началникът на РУО Пазарджик Валентина Кайтазова, придружаваха министър Вълчев на провелата се работна среща с директори на училища и детски градини от областта. Присъстваха експерти, учители и синдикалисти от региона, председателят на РСО „Подкрепа“, в  област Пазарджик, Димитър Хаджидимитров.


Целта на срещата с директори на училища и детски градини и учители беше да обсъдим с образователната общност в областта актуалните проблеми, задачи и предизвикателства, които имаме в системата. Подобни срещи се организират и в други области. Срещата беше ползотворна, списъкът от въпроси, които обсъдихме, беше голям. Това каза пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.
Министърът коментира, че основна група от въпросите са били свързани с финансирането на образователните институции, други с нормативната уредба и промените, които са направени през изминалата година, с административната работа на учители, което също е на дневен ред.
Парите никога не са достатъчно, така пише дори в учебниците в икономика на първа страница, но фактът, че за следващата година имаме проектобюджет, който е с най-голям ръст на средствата за образование в сравнение с всички предходни години досега – като процентен, номинален ръст на средствата за образование. Основна част от тях са насочени към средствата за възнаграждения на учителите, защото те са най-важният фактор. Най-голямото предизвикателство пред системата в дългосрочен план е това – ние да я обезпечим с учители, мотивиране млади хора, които да се включат в педагогическо образование, а след това да бъдат и мотивирани учители, каза още Красимир Вълчев.
Той коментира и обхождането на децата с цел връщането им в училище. Това, което видяхме като деца в регистрите на ЕСГРАОН, но липсващи в системата на образованието, бяха над 200 хиляди деца. От работата на терен се констатира, че около 52% от тези деца – тоест около 105 хиляди са трайно напуснали страната. Тук вече има липса на информация от страна на Гранична полиция заради правото на придвижване. По отношение на останалите 100 хиляди деца имаме 17 хиляди, които са записани в образователната система от 30 хиляди, открити на адресите им. 70 хиляди не са открити, било заради това, че са в чужбина, че липсва информация, че живеят в друга област, друга населено място. Продължава работата по отношение на тези деца. Има деца, които миналата година са били записани, а тази не са. По отношение на тях продължава работата на екипите. Още по-голямото предизвикателство на този механизъм е тези 17 хиляди да бъдат включени ефективно в системата, допълни министърът.
Вълчев каза също, че както всяка година за следващата са планирани и средства за материална база, за подпомагане на достъпа на децата до системата на образованието, за национални програми,  квалификация на учителите. Повече средства са планирани и за училищни психолози и педагогически съветници за следващата година.  Концепцията, заложена в законовата уредба е да има екип от специалисти във всяка образователна институция, които да подпомагат децата.
По-рано през деня, министър Вълчев посети с. Биркова, община Велинград, където ще се строи нова сграда за ОУ„ Д-р Петър Берон“. Средствата, осигурени от правителството, са  в размер на  1 718 000 лева. Красимир Вълчев лично се запозна с  неблагоприятните условия, в които протича учебният процес.

Министърът и съпровождащите го лица, бяха посрещнати традиционно с хляб и сол от деца, облечени в народни носии. Кметът на с.Биркова Красимир Коруджиев, директорът на училището Муса Чолаков, учители и жители на селото изказаха сърдечните си благодарности за помощта и  оказаното им внимание.
Възпитаниците на ОУ„ Д-р Петър Берон“ представиха кратка програма.