home.jpg  contactus.jpg  facebookOA.jpg  anketa.png

Размер на текста

+ A | - a | А
Област Пазарджик

Областна администрация
Пазарджик


 Областна администрация проведе второто публично събитие по повод предстоящото председателство на Съвета на ЕС

  10. 11. 2017 : 14:42:10

С изпълнение на „Одата на радостта“ и „Къде си вярна ти любов народна“, учениците Цветелина и Стойко от Центъра за подкрепа за личностното развитие – гр. Панагюрище, поставиха началото на срещата-дискусия посветена на 10-годишнината от членството на България в ЕС и предстоящото председателство на Съвета на ЕС. Учители, ученици, земеделски производители, граждани на общините Панагюрище и Стрелча препълниха малката зала на Театър Дом-паметник в гр. Панагюрище, в която се проведе второто публично събитие в област Пазарджик, част от Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз.

p6te10noemv1.jpg „Благодаря на всички, които уважиха нашата покана. Тук има представители на различни целеви групи, хора от различни възрасти, с различни професии. Всички ние, като представители на институции, на неправителствени организации, на фирми, като граждани, сме част от голямото европейско семейство, в което България се включи през 2007г. Политиките, реформите, посланията на Европейския съюз и европейските институции, ни касаят пряко и определят възможностите за развитие на страната ни като пълноправен член през следващите години.“, каза в приветствието си областният управител Стефан Мирев. Презентация на тема "Десет години България в Европейския съюз и Българското председателство на Съвета на ЕС", представи по време на срещата Васка Шушнева – Главен експерт в администрацията на Министерски съвет. Българското председателство ще обхване 181 дни в периода януари-юни 2018 година и ще премине под мотото „Съединението прави силата“. През този период страната ни ще отправи три основни послания: консенсус – с фокус върху сигурността и миграцията; конкурентоспособност – с фокус върху малките и средни предприятия; кохезия – с фокус върху новата многогодишна финансова рамка.
Ръководителите на ОД „Земеделие“, Държавен фонд Земеделие – Пазарджик и Областна служба за съвети в земеделието, акцентираха върху важните за земеделските производители срокове, касаещи ползването и обработването на земеделските имоти, правото на получаване на директни плащания. Те представиха актуалните отворени мерки по ПРСР до края на годината и предстоящите за 2018г., съгласно индикативния график на програмата. 395 са земеделските стопани от община Панагюрище кандидатствали  по схемата за Директни плащания – кампания 2017г., в община Стрелча броят им е 160. От МЗХГ на срещата присъстваха Павлина Дамянова и Борислава Цолова – експерти в дирекция „Развитие на селски райони“.
Събитието в гр. Панагюрище беше съпроводено и с посещение на дестилерия за етерични масла „Ина“ ЕООД. През 2012 г., с помощта на съфинансиране от Европейския съюз, фирмата закупува втора инсталация за дестилиране и обособява линия за производство на органични продукти. Тази инвестиция води до многократно увеличаване на износа на розоварната за козметичната и парфюмерийната индустрия в Европа.
p6te10noemv2.jpg
p6te10noemv3.jpg
p6te10noemv4.jpg
p6te10noemv5.jpg