home.jpg  contactus.jpg  facebookOA.jpg  anketa.png

Размер на текста

+ A | - a | А
Област Пазарджик

Областна администрация
Пазарджик


 Йордан Кожухаров и Петър Белчев присъстваха на представянето на книгата „Непознатият Константин Величков“

  02. 11. 2017 : 18:30:24

В Деня на народните будители – 1 ноември, заместник областните управители Йордан Кожухаров и Петър Белчев присъстваха на представянето на книгата „Непознатият Константин Величков“ в изложбената зала на Художествена галерия „Станислав Доспевски“. Автор на книгата е Надежда Бонева, дългогодишен университетски  преподавател по „Антична и западно-европейска литература”. 

021117_1.jpgОрганизатори на събитието, на което присъства и самата авторка, бяха Община Пазарджик, Регионална библиотека” Никола Фурнаджиев”, Художествена галерия” Станислав Доспевски”, Дружеството на писателите в града и Обществен съвет, които избраха по случай 110- годишнината от смъртта на Константин Величков да представят един непознат и неоспорим научен труд. Модераторът на срещата, журналистът Димитър Дамянов благодари задочно на председателя на Общински съвет-Пазарджик Хари Харалампиев за съдействието този неоспорим научен труд да бъде представен в Художествената галерия. Основата на книгата на Надежда Бонева е докторската й монография на тема” Константин Величков и италианската литература”, защитена през 1986 г., която анализира творчеството на Величков, създадено в Италия, за идейно-художествените особености на неговите” Писма от Рим”. В книгата на Бонева са включени наблюдения върху поетиката на „В тъмница” от Константин Величков и „Тъмниците ми” от Силвио Пелико, преводите на Величков от италиански език и по-конкретно на  Дантиевия „Ад” и мястото му в културната история на България. Константин Величков е син на Пазарджик ! Но с делата си като политик и държавник , като писател , преводач и художник , принадлежи  и на цяла България , а защо не и на Европа!?  В този смисъл той е част и от нашето съвремие и ние не трябва да го почитаме само като историческа фигура …
 Неговото присъствие в нашия духовен живот сега е незабележимо , но бих казал , че в края на 19 век , при формирането на Новата българска държава , с реализираните си инициативи и като законодател-депутат ,и като министър , той дава началото на много европейски стандарти тогава в сферата на културата и изкуствата ,образованието и науката , библиотеките и обществените отношения .Затова днес , основание да го почитаме имаме учителите и писателите, журналистите, библиотекарите, художниците, преводачите, културните и читалищни дейци и не на последно място и държавните служители и 021117_3.jpgдипломати !  Това заяви в словото си за видния общественик Константин Величков журналистът Димитър Дамянов, който е  и автор на книгата” Непознатият Константин Величков”. За творбата добри думи каза и председателят на Дружеството на писателите в Пазарджик Тодор Каракашев, а интересната среща продължи повече от час и половина с въпроси от присъстващите.
    Заместник областните управители присъстваха и на официалното откриване на изложбата „Спасени културни ценности“ в Регионалния исторически музей  гр. Пазарджик, което предшества представянето на книгата за Константин Величков в Деня на народните будители.
021117_2.jpg