home.jpg  contactus.jpg  facebookOA.jpg  anketa.png

Размер на текста

+ A | - a | А
Област Пазарджик

Областна администрация
Пазарджик


 В Ракитово отбелязаха 105 г. от Балканската война

  08. 10. 2017 : 19:51:10

Заместник областният управител Йордан Кожухаров поднесе цветя пред паметника на ген.Стилиян Ковачев

С тържество в Образцово народно читалище“ Будилник“ и  с поднасяне на венци и цветя пред паметника на ген.майор Стилиян Ковачев, командващ Родопския отряд, граждани и гости отбелязаха 105 години от Балканската война. За да отдадат почит към героизма и патриотизма на загиналите в Ракитово бяха народните представители Йордан Младенов и Надя Клисурска, зам.областният управител на област Пазарджик Йордан Кожухаров, председателят на общински съвет Ракитово Нина Димова, представители на политически партии и военнородолюбиви организации. 

081017_1.jpgЗа да се пренесат в атмосферата на събитията, свързани с Балканската война, бе изпълнена възстановка на прочитането на Заповедта за започване на военните действия от ген. Стилиян Ковачев, командващ Родопският отряд. В ролята на генерала жители и гости на Ракитово видяха Георги Балкански – председател на Образцово народно читалище „Будилник” и актьор към любителският ни читалищен театрален състав. За драматизма и героизма на войници и офицери в Балканската война говори Свилен Топчиев – председател на сдружение „Суткя”. „Това, което видяхме днес по трасетата от участниците в планинския полумаратон“ Ракитово-Блатца-Ремово“, е проява на героизъм, заяви Свилен Топчиев. Той говори за патриотизма и героизма на Родопския отряд, който е наброявал над 23 000 офицери и войници. Топчиев припомни за най-голямата битка в региона-на 5 октомври 1912 г.-на връх Велийца над Юндола-битка за превземане на кулата на върха, където са загинали 42-ма офицери и войници. Следва битката за Елешница на 9 октомври 1912 г. По идея на Сдружение „ Суткя“ преди няколко години ентусиасти от Ракитово са минали по стъпките на Родопския отряд и са донесли от Якоруда, където е бил посрещнат ген.Ковачев свещена пръст, която е вградена в капсула в неговия паметник в парка на Ракитово.
В края на тържеството се проведе е награждаването на участниците в Петото издание на Планинския лекоатлетически полумаратон“ Ракитово-Блатца-Ремово“081017_2.jpg
081017_3.jpg
081017_4.jpg
081017_5.jpg