home.jpg  contactus.jpg  facebookOA.jpg  anketa.png

Размер на текста

+ A | - a | А
Област Пазарджик

Областна администрация
Пазарджик


 Екатерина Захариева: Днес е историческа дата за отношенията ни с Македония

  01. 08. 2017 : 15:44:24

Днес е историческа дата, защото ще подпишем договора за добросъседство и сътрудничество с Македония. – това заяви вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева по врем на днешната си визита в Пазарджик, по повод на откриването на предприятието на КОСТАЛ.
Това е едно добро начало, но предстои много работа и от двете страни така, че той да се прилага такъв какъвто е, с духа, целта и разпоредбата на клаузите в него. Очакваме отговорност след подписването, защото предстои и ратифициране.

ekaterina_zaharieva17.jpgБлагодаря на нашия парламент, че абсолютно всички парламентарно представени политически сили подкрепиха с декларации усилията на редица български правителства, допълни Захариева. От както аз съм министър имаше два кръга от общо 12 кръга преговори, последният, от които водих и лично с министъра на външните работи на Македония Никола Димитров.
Надявам се след това и македонските политици да бъдат национално отговорни, защото изборът пред тях е или продължаване на изолацията и проблемите с почти всички от съседите им, или нов начин и нов поглед, така че историята да ни обединява, а не да ни разделя, допълни още Захариева.
Очаква се чрез Договора да бъдат постигани цели като: сътрудничеството в двустранен и многостранен план, разширяването на транспортните връзки и комуникации, участие и усвояване на средства по регионални инфраструктурни и по транс-гранични проекти, както и улесняване на контактите между гражданите на двете страни.
Той предвижда да бъде създадена междуправителствена комисия, която да тълкува обективно исторически събития, и в същото време задължава двете страни да не предприемат враждебния действия или териториални претенции една срещу друга.
България и Македония ще си сътрудничат и по отношение на проучването на възможностите за развитие на нова директна връзка между газовите системи на двете страни. Очаква се да бъде подписан и Меморандум за разбирателство между двете транспортни министерства за развитието на железопътните връзки между София и Скопие.