home.jpg  contactus.jpg  facebookOA.jpg  anketa.png

Размер на текста

+ A | - a | А
Област Пазарджик

Областна администрация
Пазарджик


 Батак отбеляза 141 години от Априлската епопея

  17. 05. 2017 : 16:34:22

Областният управител Стефан Мирев присъства на тържествата в град Батак и поднесе венец в знак на признателност пред подвига на Баташките мъченици. Специален гост бе президентът на Република България Румен Радев.

batak17_1.jpg„Батак е име страшно в своето величие и трагедия. Батак сме всички ние. Батак изчезва от лицето на земята, за да се превърне в олтара на нашата свобода. Историческите паметници на зверските кланета и днес са живи с напоената с кръв земя и опожарените черкви“. Това заяви президентът Румен Радев на церемонията на площад „Освобождение“ в Батак, с която бе отбелязана 141-годишнината от избухването на Априлското въстание. Държавният глава и върховен главнокомандващ Въоръжените сили прие почетния строй на 68-а бригада "Специални сили" и поздрави военнослужещите с подвига на българските въстаници.
„Да си роден в Батак е гордост и отговорност. Символ на героизъм и саможертва”, заяви кметът на Батак Петър Паунов пред насъбралото се множество на тържествения митинг-заря.
В Батак държавният глава се поклони и поднесе цветя пред костите на Баташките мъченици в историческата църква „Св. Неделя”. Да се поклонят пред подвига и величието на батачани в града пристигнаха и зам. председателят на Народното събрание Валери Жаблянов, народни представители, политици, кметове на общини, гости от цялата страна.
Божествена света литургия в храм „Света Неделя“ се провежда на 17 май в гр. Батак. Тържествата продължават с празничен концерт на площад „Освобождение”.
Исторически музей Батак ще отвори врати за всички, които искат да разгледат експозициите в една нощ. От 17.30 часа до 00.00 часа на 20 май 2017 година, музеят ще работи при отворени врати и безплатно посещение със специална програма, посветена на 141 години „Априлска епопея – Батак“.

batak17_2.jpg

batak17_3.jpg