home.jpg  contactus.jpg  facebookOA.jpg  anketa.png

Размер на текста

+ A | - a | А
Област Пазарджик

Областна администрация
Пазарджик


 Областният управител Стефан Мирев поднесе венец пред паметника на Васил Петлешков в град Брацигово

  12. 05. 2017 : 12:31:57

С поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Петлешков в парк „Априлци“ започнаха вечерните тържества по повод на 141 години от избухването на Априлското въстание в Брацигово. Историческите факти сочат, че Брацигово пада на 7 май след пристигането на редовна войска, командвана от Хасан паша, след близо триседмична тежка обсада.

110517_1.jpgВ Априлската епопея от 1876 г., от Брациговския въстанически пункт са убити 143-ма и заточени 252 -ма въстаници. Всяка година на 11 и 12 май, Брацигово отбелязва своя празник и се прекланя пред подвига на жертвите в Априлското въстание.
Областният управител Стефан Мирев присъства на поклонението в парк „Априлци” и поднесе венец пред паметника на Васил Петлешков. Гости на празника бяха народни представители от региона, зам. министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов, кметове на общини, представители на институции и местни лидери на политически партии. Слово по случай 141 годишнина от Априлското въстание в Брациговски въстанически пункт произнесе кметът на общината Петко Петков:
„Крайно време е да си подадем ръце и да повярваме, че с общи усилия можем да направим своя град, такъв, какъвто го искаме всички. Можем да направим своята държава, такава, каквато е била по времето на славните ни царе – Симеон, Калоян и Иван Асен II. България е била най-силна тогава, когато владетелите ѝ са успявали да обединят народа си.
Ако това единение липсваше на нашите предци, те никога не биха се заклели пред пищова и кръста, никога Ана Гиздова нямаше да започне да веза знаме, никога поп Сокол нямаше да зареже расото си, нито Васил Петлешков аптекарницата си, ако в душата му не пламтеше вярата, че Брацигово заслужава по-добро бъдеще. „, каза в тържественото си слово кметът на Брацигово.
    В тържествената заря - проверка участва четвърти артилерийски полк 110517_2.jpgград Асеновград, с командир полк. Лъчезар Мишев. Празникът продължи с народно веселие с участието на оркестър „Красен”.

110517_3.jpg

110517_4.jpg