home.jpg  contactus.jpg  facebookOA.jpg  anketa.png

Размер на текста

+ A | - a | А
Област Пазарджик

Областна администрация
Пазарджик


 Областният управител Златко Митрев присъства на тържествената заря-проверка по повод празника на град Пещера

  09. 05. 2017 : 13:35:57

Жители и гости на Пещера отбелязаха традиционния празник на града в навечерието на 6 май – Гергьовден. Официални гости на празника бяха заместник-председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, евродепутатите Андрей Новаков и Искра Михайлова, народни представители, областни и местни политичски лидери, кметове на общини, ръководители на институции.

060517_1.jpgГостите и жителите на града бяха поздравени от кмета Николай Зайчев:
„Днешният празник ни помага не само да се върнем към родолюбивите дела на нашите предци, но и да осъзнаем  техните начинания и въжделения – да работят безкористно за родния си град.. За това всеки пещерец следва да чества този празник, като ден на осъзнато самочувствие, на надежда за бъдещето, на общоградска солидарност и щастлива съдба.
6 май – Гергьовден е бил и ще остане за нас символ на победоносния дух, на оптимизма и възраждането, на общочовешката нравственост. Неговото начало се губи някъде във вековете. Но то е тук, в този къс древна, пещерска земя. Земя в която отекват стъпките на древните траки, славяни и българи.“ , каза в приветствието си кметът на Пещера.
Официалната част се предшестваше от начало, поставено от прекрасните мажоретен състав и духов оркестър от Велинград, вокалната група „Бон Бон“, трио „ЛаТиДа“ и Поли Генова. Празничната вечер завърши с концерт на „Диана експрес“.
     Кулминицаия на тържествата, беше тържествена заря-проверка, командвана от бригаден генерал Явор Матеев – Командир на на 68-а бригада „Специални сили“. Във военния ритуал участваха части, както и военният духов оркестър при 060517_2.jpg68-а бригада „Специални сили“.
На самия ден на Пещера – 6 май, бе отслужена Гергьовска света литургия. В центъра на града общината подари на жителите и гостите на града концерт на Николина Чакърдъкова с Неврокопския танцов ансамбъл. Пред родна публика се представиха и любимите танцьори от ансамбъл "Славейче".