home.jpg  contactus.jpg  facebookOA.jpg  anketa.png

Размер на текста

+ A | - a | А
Област Пазарджик

Областна администрация
Пазарджик


 Всенародно поклонение пред подвига не героите от Април 1876-та се състоя в историческата местност „Оборище”

  02. 05. 2017 : 18:08:53

Днес /2 май 2017 година/ в историческата местност Оборище край Панагюрище, пред паметника на делегатите от Първото Велико Народно събрание на България, се събраха признателни българи за всенародно поклонение пред подвига на героите от Април 1876-та.

Областният управител Златко Митрев и зам. областният управител Стефан Мирев присъстваха на поклонението и поднесоха венец пред паметника на Оборище. Слово произнесе председателят на Народното събрание Димитър Главчев: „Днес се прекланяме пред всеотдайността, патриотизма, куража и мъжеството на онези българи, събрали се в тази местност, за да положат клетва за вярност пред народа си, подчерта председателят на Народното събрание Димитър Главчев на националния събор-поклонение в местността "Оборище" по повод 141-та годишнина от Априлското въстание. Председателят на парламента отбеляза, че от Оборище тръгва най-паметният и трагичен път в нашата история – този на Априлци. По думите му оборищенци, определяни като първите български депутати, изразяват настроенията, стремленията и надеждата на цял народ, готов да направи последната стъпка в своето Възраждане – да защити правото си да има собствена държава.
По традиция слово произнесе и председателят на общински съвет Панагюрище Христо Калоянов: „Тази закътана местност в сърцето на Средна гора се превръща в най-високата българска политическа трибуна, защото от тук тръгва – дълбок като философия и кристално чист като духовен замисъл, народният порив към справедливост, независимост и нова държавност.Този общонационален порив безкрайно точно е творчески пресътворен от панагюрския скулптор Янко Павлов в този скромен паметник тук, на това свято място.
Вижте тези две светкавици, които излизат от свещената дата 20 Априлий, за да разцепят оковите на страшното петвековно иго. Светкавиците от Оборище дават знак на официална  Европа, че тук живее един мъдър народ, достигнал националната си зрелост, който има право да гради сам своето бъдеще, да прояви отново своята гордост и величие на онзи важен държавен и цивилизационен фактор в историята на Средновековна Европа, какъвто е била България при хановете Аспарух и Тервел, при хан Крум и цар Симеон, при цар Калоян и Цар Иван Асен Втори.”, каза в словото си на Оборище председателят на общински съвет Панагюрище.
Тържествен молебен-водосвет бе отслужен от Архиерейския наместник на Панагюрска духовна околия Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Атанас Манолов и духовници от Панагюрска духовна околия.
Музикална програма представиха Общински мъжки хор „Панагюрци“. Тържествената програма за отбелязване на 141 години Априлска епопея продължи с народно веселие пред хижа „Оборище“.