home.jpg  contactus.jpg  facebookOA.jpg  anketa.png

Размер на текста

+ A | - a | А
Област Пазарджик

Областна администрация
Пазарджик


 Пазарджик отбеляза 139 години от Освобождението на България

  03. 03. 2017 : 22:16:29

Областният управител Златко Митрев присъства на панихида в памет на загиналите за свободата на България  и  Молебен за здраве и благополучие, отслужени в Църквата „Св.Св.Константин и Елена“. Той поднесе цветя пред паметниците на Георги Бенковски, Хаджи Найден Йованович и Мария Сутич. 

030317_1.jpgСтотици жители и гости на града изпълниха площад „Константин Величков”, където се състоя и тържествената церемония по издигане на националния трибагреник. В присъствието на областния управител и епископ Константийски Яков, кметът на Пазарджик Тодор Попов произнесе тържествено слово по повод националния празник:
"Вече 139 години  слънцето изгрява над свободната ни Родина. 139 години живеем със светлината на Освобождението, разкъсало мрака на петвековното робство. 139 години я има отново свободна и независима България. България , за която мечтаха, бориха се и отдадоха живота си нашите възрожденци и революционери. Нашата чест, нашето достойнство и отговорност ни задължават да помним, че за освобождението ни загинаха хиляди руски, румънски и финландски войни, а наред с тях и хиляди български опълченци. И на всеки 3-ти март сме длъжни да припомняме, че над 80 са опълченците от Пазарджишко, сражавали се в битките на войната, донесла свободата  и възкресила  многострадалната ни държава., каза в словото си по повод 3-ти март кметът на Пазарджик.
Празничната програма на площад „Константин Величков” продължи с изпълнения на духов оркестър към Симфонично-оперетно дружество „М-ро Г. Атанасов“ и Представителен танцов състав „Чудесия“ към Младежки дом.
 Зам. областният управител Стефан Мирев участва в Тържественото отбелязване на 139-та годишнина от Освобождението на България от османско владичество в Панагюрище на историческия площад „20-ти април“. Мирев присъства на Благодарствения молебен в Катедралния храм „Свети Георги Победоносец“ В знак на признателност бяха поднесени цветя   пред паметниците на Георги Бенковски, Павел Бобеков, Орчо войвода,  Райна Княгиня и паметника на Генерал Дандевил.
-паметник „Св. Архангел Михаил”.

030317_2.jpg030317_4.jpg
030317_3.jpg